Facebook potlačuje viditelnost odkazu s „ukradeným obsahem“.

Facebook potlačuje viditelnost odkazu s „ukradeným obsahem“. Takže pokud vaše sdílení odkazů na Facebooku má ještě menší dosah než dříve, tak si o vás možná Facebook myslí, že kradete cizí obsah a dáváte ho na vlastní web jen tak. Facebook takovýmto příspěvkům omezí dosah, stejně jako to dělá u clickbaitingových titulků či cílových stránek zaplavených inzercí (viz dřívejší oznámení). Ze zkušenosti je asi vhodné dodat, že tohle v Česku Facebook nikdy neuměl. Zajímavé ale je, že Facebook News Feed now downranks sites with stolen content uvádí, že Facebook vše poznává porovnáváním obsahů webových stránek. Vážně.

PS: Výše popsané znamená, že pokud budete provozovat zpravodajské médium přetiskující agenturní zprávy, tak tenhle algoritmus vás postupně zlikviduje.

2018-10-17 17_53_57-Facebook News Feed now downranks sites with stolen content _ TechCrunch.png

 

Reklamy

Apple komusi smazalo zakoupené filmy a média začala řešit aféru

Apple komusi smazalo zakoupené filmy a média začala řešit aféru. Jenže, jak se brzy ukázalo, dotyčný si v Apple přepnul region a tím pádem ztratil k regionálně omezeným filmům přístup. Takže to samozřejmě není aféra týkajíc se Apple, ale další ukázka nesmyslného teritoriálního systému autorského práva. Toho práva, které se zásahem Evropské Unie mimochodem stalo ještě více teritoriální. Viz No, Apple didn’t delete that guy’s movies. Here’s what really happened

2018-09-16 12_04_25-Uživatel Anders G da Silva na Twitteru_ „Me_ Hey Apple, three movies I bought di.png

Vydavatelé stále tlačí hodně obsahu na různorodé platformy

Vydavatelé stále tlačí hodně obsahu na různorodé platformy píše se v Despite concerns about control, news publishers are still pushing a lot of content to third-party platforms. Je tam i zajímavá tabulka ukazující jako velmi různorodé platformy pro šíření obsahu využívají vydavatelé v USA. Celé je to ale hlavně o právě probíhající krizi vztahu mezi Facebook a médii.

platforms-publishing-tow-990x666.jpg

91 % obsahu nezíská z Google žádnou návštěvnost. Jak se ale dostat do oněch devíti procent šťastlivců?

V 91% of Content Gets No Traffic From Google. And How to Be in the Other 9% (New Research by Ahrefs) najdete i žebříček stránek, které z Google získávají největší návštěvnost , případně se můžete podívat na TOP 500. Dva největší důvody proč nebudete mít z Google návštěvnost? Nemáte backlinky, nevěnujete se něčemu co lidé (dostatečně) hledají nebo je to příliš obecné.

91-percent-of-pages-get-no-organic-traffic-ahrefs-content-explorer.png

StumbleUpon po šestnácti letech končí.

Platforma spuštěná v roce 2002 sloužila k objevování obsahu a pro vydavatele jako funkční přivaděč čtenářů. Viz SU is moving to Mix kde zmiňují, že za roky existence StumbleUpon zprostředkoval 60 miliard stránek pro 40 milionů uživatelů (to druhé logicky berte zcela jako vymyšlené číslo, za tak dlouhé období to nelze měřit). Za koncem SU stojí samozřejmě nástup sociálních sítí, které ale už jako přivaděč čtenářů přestávají fungovat. Zajímavé na konci SU je, že zmiňuje novou platformu pro objevování obsahu – Mix.com (kam budou převedeny i účty z SU).

2018-05-25 18_30_58-StumbleUpon - StumbleUpon.png

Weather Channel končí s videem na Facebooku.

500 milionů zhlédnutí měsíčně nepřinášelo peníze, které by vůbec stály za námahu a ani nepokrývaly náklady. Jak Neil Katz, šéf pro obsah a zapojení říká, „Bylo to dobré pro Facebook, ale nebylo to dobré pro nás“. Viz A fun adventure, not a business’: The Weather Channel stopped publishing video on Facebook

Popravdě, automaticky přehrávaná videa sice vytváří fantasticky vysoká čísla, ale nic dobrého to nepřináší.

2018-05-24 19_39_06-Praha, Česká Republika – předpověď počasí a povětrnostní podmínky – The Weather .png

Vydavatelé magazínů s ambicemi ve videu berou YouTube jako bezpečnější cestu než Facebook.

Ve hře je stabilita a spolehlivost, což u Facebooku je dlouhodobý problém. Neustále mění pravidla, algoritmy a vydavatelé ho zajímají jenom v tom, jak je co nejvíce vyždímat. Viz Magazine publishers with video ambitions see YouTube as safer bet than Facebook

2018-05-21 09_35_53-Magazine publishers with video ambitions see YouTube as safer bet than Facebook .png