#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

macOS Monterey: Co je nového

Od Rychlofky

Object Capture je zajímavé (a můžeme říci i revoluční) API – dokáže ze série 2D obrázků vytvářet 3D obsah. Prostě pomocí iPhone/Padu vyfotíte fotky a pak je v Cinema 4D využijete pro 3D výsledek. 

Zajímavě vypadá přechod od Automatoru ke Shortcuts, tedy nástroji co známe z iOSu/iPad OS. Neočekávejte konec Automatoru ale nijak brzy, tenhle přechod zabere pár let. Zkratky bude možné řešit napříč všemi zařízeními a ty pro iPhone či iPad budou fungovat i na Macu. Věci z Automatoru půjde konvertovat a možnost použít AppScript/shell script se neztratí.

Safari se dočkalo redesignu – má nový systém záložek, včetně skupin záložek. Redesign se dotkne i postranního pruhu, dorazí lepší ochrana soukromí bránící profilování přes IP adresy a automatické otevřené HTTPS u webů, o kterých to Safari ví.  Uživatelské profily bohužel nikoliv a dlouhodobé problémy s kompatibilitou také nejspíš vyřešeny nebudou.

Ve FaceTime se objeví věci oznámené pro iOS/Pad OS – spatial audio, ale také třeba portrétní režim (což není nic jiného než rozmazání pozadí a zaostření na obličej), dojde ke zlepšení izolace hlasu, přidá se Grid View a webová podoba FaceTime včetně odkazů na volání a možnost je plánovat. Samozřejmě i již zmíněné SharePlay. A FaceTime bude mít webovou verzi použitelnou ve Windows či Androidu.

V Messages se taktéž objeví totéž co bylo oznámeno pro iOS/iPad OS (iOS 15: Co je nového)- Shared with you, kolekce a snazší ukládání fotek.

Lepší Notifikace/Upozornění v podobě Focus fungují napříč zařízeními, takže i na Mac OS. Budou mít (opět) nový vzhled, takže nezbývá než doufat, že se konečně v Apple zamyslí a udělají je použitelné. 

Poznámky/Notes umí štítky, přizpůsobitelné chytré složky, Activity View a zmínky dalších lidí. Novinkou jsou Quick Note

Unversal Control už bylo zmíněno u iPadu (iPad OS 15 : Co je nového) – jednu myš/trackpad i klávesnici můžete používat pro ovládání Mac OS a iPadu. Dokonce až pro tři zařízení. A drag&drop obsahu mezi zařízeními.

Přes AirPlay můžete posílat obsah na Mac z iPhone, iPadu či dalšího Macu. Displej můžete zrcadlit nebo rozšířit. A Mac jde použít jako AirPlay 2 reproduktor. To všechno bezdrátově (W-Fi) nebo drátově (USB).

Live Text zmíněný pro iPad bude i na Mac OS – tedy schopnost s pomocí AI vytahovat z obrázků texty, ale i informace o obsahu.

V Control Center/Ovládacím centru bude nově lépe vidět co přistupuje k mikrofonu. 

iCloud+ zmíněný již také někde jinde – Private Relay pro bezpečné brouzdání na Internetu, náhodné e-mailové adresy, HomeKit Secure Video úložiště a možnost vlastní domény pro e-maily. Za extra měsíční peníze. 

Apple ID získá možnost nastavit kontakty pro obnovení – budou moci resetnout heslo a dát vám tak zpět přístup. Stejně tak můžete nastavit kdo může získat přístup poté co zemřete.

Find My bude ukazovat přátele a  rodiny živě. Nový bude widget a nalézt budete moci AirPods, tedy alespoň přibližně abyste se dostali do dosahu Bluetooth. 

TIP: Apple TV a tvOS 15: Co je nového a watchOS 8: Co je nového pro Apple Watch pokud chcete vědět novinky v jiných zařízeních od Apple

Finder zpřístupní Shortcuts v menu, touch baru a Quick Actions. V sidebaru se objeví nová kolaborační složka na iCloudu. 

Diktování se přemístí přímo na zařízení a bude tak moci být bez přestávek. Doposud maximální délka mluvení byla 60 sekund. V oznámení o novince ale není uvedena čeština mezi podporovanými jazyky.

Práci s hesly ulehčí zabudovaný autentikátor pro generování ověřovacích kódů. 

Ve Fotkách/Photos nové Memories, rychlejší synchronizace na nové zařízení, import z jiné knihovny. 

Kompletní přehled v New features available with macOS Monterey.

TIP: V  Jak na Mac OS je množství tipů a triků pro Mac OS