#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Apple a Google se spojují, umožní lidem sledovat možnost rizika nákazy koronavirem.

Od Rychlofky

Přímo v mobilních telefonech a bezpečně. Do nově budované funkčnosti se bude nutné přihlásit a řeší se i anonymní napojení na data od zdravotníků. Nutná podmínka je i ta, že nakažený člověk to o sobě musí aplikaci sdělit – jenom tak tato aplikace dokáže upozornit lidi, se kterými přišel do styku.  V květnu v podobě samostatné aplikace, později přímo jako součást operačního systému (Android i iOS, dohromady prakticky 3 miliardy uživatelů).

2020-04-11 08_21_41-Window.png

V Apple, Google Bring Covid-19 Contact-Tracing to 3 Billion People je uvedeno, že vše bude fungovat přes Bluetooth (to umožní podstatně menší chybovost než GPS), nikoliv tedy přes polohové informace (ty stejně obě společnosti mají) – při setkání dvou lidí se generují anonymní identifikátory ukládané v obou telefonech (každých 15 minut se generují nové).

V případě nahlášené nákazy konkrétního uživatele se tyto “nakažené” identifikátory odešlou ke zpracování ke zjištění s kým se daný člověk setkal – klíče se uloží do databáze. Každý z telefonu si pak periodicky v databázi “nakažených” klíčů zjišťuje shodu – nalezne-li ji, tak uživatel dostane varování o setkání s nakaženým (nebude ale vědět ani s kým ani kdy a kde, takové informace se nikde neukládají) a instrukce pro karanténu/izolaci.

Oznámení od Apple a Google najdete v Apple and Google partner on COVID-19 contact tracing technology a technickou specifikaci v Privacy-Preserving Contact Tracing