#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Avast udělal to co měl udělat už dávno. Jumpshot končí a tím i prodej údajů o uživatelích a zákaznících. Končí ale shromažďování?

Od Rychlofky

Avast udělal to co měl udělat už dávno. Jumpshot končí a tím i prodej údajů o uživatelích a zákaznících. Na téhle aféře je hodně zvláštních věcí. První ta, že se o tomhle už ví dlouhé roky (minimálně pět) a Avast to nijak netajil.

Druhá, že posledním “hřebíčkem do rakve” bylo až to, že se tomu začalo věnovat Vice.com/Motherboard a PCMAG. Před pár měsíci to rozebíral Forbes, Mozilla dokonce odstranila rozšíření Avastu z obchodu.

Celé ty roky (a posledních pár měsíců) vítězila na straně Avastu hamižnost u které je ta největší zajímavost. Tržby z téhle věci představovaly nějakých 5 % celku.

2020-01-31 08_09_03-avast stock chart - Hledat Googlem

Aféra co se rozhodně nevyplatila. 

Ke konci Jumpshotu viz Update: Avast kills Jumpshot data-collection business after privacy concerns mount kde najdete ještě další zajímavost, Avast se ještě pokoušel z toho všeho udělat opt-out, tedy umožnit uživatelům se “neúčastnit”.

A vlastně ještě jedna zajímavost, šéf Avastu Ondřej Vlček to nakonec označil za “porušování poslání společnosti”. Po tolika letech. Každopádně, ještě zbývá vyjasnit, jestli tedy Avast přestane data shromažďovat, protože k tomu se zatím nevyjádřili.

„Hlavním posláním Avastu je chránit své uživatele na internetu a poskytnout jim kontrolu nad jejich soukromím,“ říká Ondřej Vlček, generální ředitel Avastu. „Jakékoli praktiky, které ohrožují důvěru uživatelů, jsou pro Avast neakceptovatelné. Bedlivě střežíme soukromí uživatelů a proto jsme co nejrychleji přikročili k procesu ukončení činnosti Jumpshotu v návaznosti na pochyby některých uživatelů o poskytování dat Jumpshotu, které není v souladu s naším posláním a zásadami, které nás jako společnost definují.“

„Mrzí nás, že tento krok bude mít dopad na zaměstnance společnosti Jumpshot, velmi si vážíme jejich práce a přispění. Budeme se snažit udělat celý proces pro ně co nejsnazší,“ dodává Ondřej Vlček.

Zdroj: Avast uzavře svoji dceřinou společnost Jumpshot

Vhodné připomenou je i to, že v roce 2018 Avast stáhl poslední verzi CCleaner po vlně nevole nad změnami ohledně soukromí. i to, že CCleaner nepatří mezi důvěryhodné software po zásadním bezpečnostním incidentu – CCleaner opět cílem útoku snažícího se do této aplikace vsunout malware.

Předchozí dění v této kauze