#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Apple uvedlo, že Qualcomm odmítl prodávat své čipy pro použití v posledních iPhonech

Od Rychlofky

Apple uvedlo, že Qualcomm odmítl prodávat své čipy pro použití v posledních iPhonech poté, co byl žalován v roce 2017 za licenční praktiky. V nových iPhone XS, XS Max a XR je tedy použit LTE čip od Intelu. Původně měly být vybavené jak čipy od Intelu, tak těmi od Qualcommu, tak jak tomu bylo u předchozích modelů.

Čipy od Intelu jsou ale pomalejší a 5G podporu Intel plánuje až někdy v roce 2020. Qualcomm ale za jeden čip chce 5.70 dolarů, Apple chtělo platit 1.50 dolaru.

Samozřejmě když Apple v roce 2017 zažalovalo Qualcomm, chtělo tím docílit právě nižších cen. Qualcomm tehdy zažaloval Apple za porušování patentů a sdílení informace s Intelem.

Loni v říjnu pak Qualcomm tvrdil, že mu Apple dluží 7 miliardy za licenční poplatky a soudní spor rozeběhl v Německu a Číně. V obou zemích se mu podařilo u soudu vyhrát zákaz na prodej starších modelů iPhone (iPhone 7/8 v Německu).  Viz Apple says Qualcomm refused to sell it chips for the latest iPhones

2017-07-20 09_23_34-Wireless Technology & Innovation _ Mobile Technology _ Qualcomm