#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Je Initiative Q další kryptoměna, platební systém nebo prostě jenom podfuk?

Od Rychlofky

Je Initiative Q další kryptoměna, platební systém nebo prostě jenom podfuk? O víkenud se toho nedá na sociálních sítích nevšimnout, odkazy s pozvánkami do initiativeq.com. Občas k tomu někdo napíše “je to od lidí z PayPal” (ne, opravdu není).  

V aktuální podobě je krajně nejisté, co to vlastně je – jisté je ale jedno nikdo nemůže masově rozdávat peníze a ani ty neexistující kryptoměnové (u kterých slibuje/naznačuje, že budou mít dolarovou hodnotu). Pro pobavení je ta registrace fajn, hodí se to i jako studium toho jak na sociálních sítích vyvolat vlnu.

2018-11-03 10_08_44-Initiative Q.png

Jinak viz What is Initiative Q: Is it the new bitcoin, or just one big fake scam? a What Is Initiative Q: New Crypto Payment Network Or Faulty Q Token Spam?

Jedno každopádně je jisté dost, je to klasické MLM/Pyramida – byť vám jistě leckdo bude tvrdit že nikoliv.

Rozhodně pozor ať tam nedáte heslo, které používáte už někde jinde (a rozhodně ne to z PayPal, s tím to nemá nic společného). A e-mail co jim dejte taky zvažujte, stejně jako přihlášení přes sociální sítě (na Twitteru pokročilejší věci nechtějí).

2018-11-03 10_20_12-Initiative Q.png

Při přihlášení přes Google předáte Jméno/příjmení, e-mail a profilovou fotku.

Přihlášení přes Twitter dá práva pouze na čtení a vaší e-mailové adrese.

Všechno je to o pozvánkách

Odkaz z pozvánkou se moc dát nedá, má platnost jen pro pět lidí takže zmizí okamžitě.  Po pěti úspěšně pozvaných dostanete dalších deset pozvánek. Ano, tohle je velmi poučné schéma.

A po 5+10 dostanete dalších patnáct 🙂 Jen už tam začíná být trochu “přísnější” to odměňování – za přímo pozvané už nedostanete nic, odměna je za to že nově pozvaní pozvou další lidi. Navíc si všimněte, že až od 41 v pořadí

2018-11-03 11_18_53-Initiative Q.png

Co se stane až vyčerpáte druhou patnáctku přidělených pozvánek? O tom se dozvíte o kus  níže.

Ve druhém a třetím kole se navíc děje taková dost zvláštní věc, strašně dlouho tam visí “poslední volná pozvánka” a nic se neděje. Paranoidně můžete přemýšlet nad tím, že to nějak uměle zpomalují, ale reálně to bude spíš o tom, že už po třetím kolech není dostatek dalších volných lidi ve vašem “sociálním dosahu”, které byste do letadla dostali.

Jak je to s tím postupným zvaním

  1. 5 pozvánek – odměna za každého (Q3108)
  2. 10 pozvánek – odměna za každého (Q3108)
  3. 15 pozvánek – odměna za ty co pozvou další (od 41 do 120 v pořadí) (Q3108)
  4. po dosažení 30 pozvaných žádné nové pozvánky nedorazí

Ten stop pozvánek ve čtvrtém kole je zajímavý. Z hlediska “hry” vy už nemáte šanci ovlivnit příchod dalších členů  – odměnu dostáváte už jenom za zprostředkované (ty co pozvou vámi pozvaní). Což také znamená, že už to vlastně nemáte jak ovlivnit – “hra” tady selhává i v tom, že sice víte koho jste pozvali, ale víte jenom jméno a příjmení – bez možnosti je kontaktovat. A hlavně, nevíte kolik lidí oni pozvali.

2018-11-04 07_27_00-Initiative Q.png

Po 30 pozvaných se zastavíte. Závisíte na těch 30, jestli pozvou dalších 120 lidí aby se objevila další fáze. Jenže, jak je vidno, po jednom celém dni se 30 pozvaným podařilo pozvat jenom dalších 15.

[05.11.18] “You have verified 30 new members. They have verified 22 new members”

[07.11.18] “You have verified 30 new members. They have verified 24 new members”

[13.11.18] Tak InitiativeQ umřela na “You have verified 30 new members. They have verified 24 new members” a k nutné hranici 41 těch v druhé řadě to nikdy nedorazí. To jen aby vám bylo jasné, jak to s těmi letadly je.

Pár dalších věcí je tam nedotažených

Chybí tam váš profil, takže chybí i možnost změny hesla – tedy pokud jste se přihlašovali přes e-mail + heslo (jde to obejít tím, že využijete reset hesla na přihlašovací obrazovce).

Pokud jste se přihlásili přes sociální sítě, tak tam chybí možnost přepnout na přihlášení e-mailem a heslem – dá se to také obejít tím, že se odhlásíte a uděláte reset hesla – tím získáte možnost přihlásit se e-mailem a heslem.

API

To co vám na webu zobrazují se z webu samozřejmě tahá přes “API” – hrát si můžete s https://initiativeq.com/api/user  – na samém počátku je zajímavé číselné ID uživatele – mé vlastní je 3 437 367 – tahle “hra” nejede čersvě, je to staré pár měsíců, ale i tak tohle číslo napovídá, kolik e-mailu a údajů už asi nashromáždili.

2018-11-04 08_31_29-DevTools - initiativeq.com_dashboard.png