#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Facebook řadu let v tichosti shromažďoval data z Android zařízení

Od Rychlofky

Facebook řadu let v tichosti shromažďoval data z Android zařízení. Zjistili to lidé co si z Facebooku stáhli “jejich” data a objevili tam záplavu zachovaných informací o tom s kým si kdy telefonovali. Facebook využil toho, že se mu podařilo na Androidech získat práva k těmto informacím a začal je z telefonů nahrávat (a nepochybně i zpracovávat). Součástí toho bylo i silné přesvědčování uživatelů ať umožní integraci SMS a Messengeru, ale k SMS a volání se Facebook věnoval i přímo ve vlastní aplikaci.

Historicky se vše táhne až někdy před rok 2012 kdy Android měl práva k SMS/volání jako součást práv ke kontaktům. Viz Facebook’s app has been collecting Android phone data for years on some devices a vysvětlení od Faceboou v Fact Check: Your Call and SMS History kde Facebook tradičně mlží a slibuje, že získaná data nikdy neprodá (což, jak už víme, nezahrnuje běžné předávání zdarma).

Horší může být, že tam uvádí, že výše popsané stále funguje. Další vývoj o několik dní později najdete v Facebook neukončí sběr informací o tom komu voláte a s kým si píšete SMS

x-opt-in_screen.png