#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Jak se Cambridge Analytica dostala k údajům o 50 milionech lidí? Vlastně velmi snadno, přes Graph API

Od Rychlofky

Jak se Cambridge Analytica dostala k údajům o 50 milionech lidí? Vlastně velmi snadno, přes Graph API, kterým Facebook toto pět let zcela nekontrolovaně umožňoval. Pěkné shrnutí je v The Graph API: Key Points in the Facebook and Cambridge Analytica Debacle a změnilo se to až s příchodem verze 2.0. Do té doby se aplikace mohla dostat k množství údajů o přátelích toho, kdo aplikaci používal.

2018-03-25 09_48_37-? Facebook Scanner.png

V roce 2014 Facebook přišel s tím, že tohle je špatně a v API 2.0 tomu “zamezil”. V uvozovkách proto, že to stále možné je, ale musíte přátele onoho uživatele přesvědčit k použití stejné aplikace (velmi jednoduché jak vidíme u záplavy “kvízů” a dalších hloupostí) nebo použit některou z metod co to “umí obejít” (užitečné vlákno na Quoře).

Nemluvě o tom, že vše je stále “dolovatelné” přes prohlížeč a množství přes Graph Search (zkuste si na stalkscan.com a mrkněte doTIP#510: Jak na Facebooku najdu fotky, na které někdo konkrétní dal Líbí? Co je to Graph Search?).

Nezapomeňme ani na to, že Cambridge Analytica (a všem ostatním) získaná data i po roce 2015 zůstala a byla aktivně používána. Stačilo je jenom aktualizovat (k čemuž je použitelný nejenom Facebook) a doplňovat nová.

Zamezit přístup k údajům o vás v aplikacích používaných vašimi přáteli je stále možné v Nastavení vašeho účtu. Viz TIP#1040: Jak zamezit zneužití mých údajů z Facebooku aplikacemi třetích stran

TIP: V Cambridge Analytica vs. Facebook: Skandál, který (4 roky po konání se) otřásá Facebookem i politikou najdete přehled dění okolo tohoto skandálu