#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Cambridge Analytica vs. Facebook: Skandál, který (4 roky po konání se) otřásá Facebookem i politikou

Od Rychlofky

Cambridge Analytica a SCL Group mají na Facebooku zákaz. Facebook to vysvětluje v Suspending Cambridge Analytica and SCL Group from Facebook a tvrdí, že zjistili, SCL/Camberidge Analytica jim v roce 2015 (ano, vážně) lhali a podváděli. Jejich aplikace “thisisyourdigitallife” (270 000 uživatelů, ehm) získávala data, která poté (v rozporu s pravidly) předávala dalším subjektům.

2017-04-08 08_29_35-Cambridge Analytica – Services

Pokud to ještě nechápete, tak to Facebook nechal tři roky běžet a v době kdy už je to irelevantní přišel s “řešením”. Tady je nutné si ještě vzpomenout na Facebook selhal a umožnil získání údajů o 30 milionech uživatelů pro kampaň Trumpa a hlavně Psychografika od Cambridge Analytica přináší více otazníků než odpovědí.

DYkV7MXX0AAlAwA.jpgNa tom “náhlém” prozření  Facebooku je zábavné to, že o tomhle všem se ví už minimálně někdy od toho roku 2015 a celé to probíhalo masově ještě tak o rok dříve. Masově znamená, že se hovoří o desítkách milionů účtů.

Viz Cambridge Analytica whistleblower: ‘We spent $1m harvesting millions of Facebook profiles’ – video

[18.03.18] Christopher Wylie, whistleblower z výše uvedeného článku (videa) na Twitteru oznámil, že mu Facebook zablokoval účet.

[18.03.18 18:30]Facebook “privately welcomed” help of whistleblower, then publicly suspended account, attorney says najdete další zábavnou část skládačky.

[19.03.18 13:07] Tahle aféra asi vydrží docela dost dlouho, pokračování viz USA a Velká Británie volají po vyšetření Facebooku a Cambridge Analytica ohledně „úniku dat“

[19.03.18 19:49] Komedie pokračuje. V Pursuing Forensic Audits to Investigate Cambridge Analytica Claims najdete další #PR tah Facebooku, ve kterém se snaží maskovat to, že Cambridge Analytica používali Facebook API tak jak bylo navrženo a tak jak ho využila (a zneužila) spousta dalších firem.

[19.03.18 20:50] Independent jsou jedni z mála, kdo nazývají věci pravými jmény: The Cambridge Analytica scandal isn’t a scandal: this is how Facebook works

[20.03.18 20:05] V Cambridge Analytica padají hlavy: Cambridge Analytica Suspends CEO Alexander Nix. Jde o reakci na Cambridge Analytica jako temná síla využívající úplatky. prostitutky, ex-špióny, falešné doklady a vydírání

[21.03.18 06:57] V Data scientist at centre of Facebook controversy says he didn’t know about voter targeting je další komediální výstup. Aleksandr Kogan, ten co vytvořil onen thisisyourdigitallife quiz tvrdí, že nic nevěděl. Vůbec nic, ač pro tohle založil další firmu v skupině – Global Science Research. Na druhou stranu, zde říká jinou dost podstatnou věc – že získaná data nejsou použitelná na úrovní jednotlivce, ale že dokáží identifikovat trendy či chování definované skupiny. Což je něco, co už víme z minula, kdy se zjistilo, že Cambridge Analytica prodává něco co ve skutečnosti neexistuje a nefunguje.

[21.03.18 18:24] Dalo se to čekat, Facebook i Cambridge Analytica jdou v USA k soudu. Viz Facebook, Cambridge Analytica sued in U.S. by users over data harvesting

[21.03.18 19:39] S tím, že Cambridge Analytics podnikla zásadně neetický experiment se dá souhlasit (viz Cambridge Analytica’s use of Facebook data was a ‘grossly unethical experiment’). Je to ale diskutabilní, pouze udělali to, co jim Facebook umožňuje. A co dělají tisíce dalších

[22.03.18 07:03] Zuckerberg se po několika dnech skrývání objevil v médiích a začal obvyklé kolečko #PR a manipulací. Viz například Mark Zuckerberg: ‘I’m sure someone’s trying’ to disrupt 2018 midterm elections. Podstatné na jeho vystoupeních je, že zcela ignoroval to, že Facebook čtyři roky nechal Cambridge Analytica shromažďovat data o desítkách milionů lidí a že je toto stále možné a stále to dělají tisíce subjektů po celém světě.

[22.03.18 18:12] Jedna vlašťovka jaro nedělá, ale viz Mozilla přestane inzerovat na Facebooku. Důvodem je skandál okolo Cambridge Analytica

[22.03.18 20:34] Facebook’s Campbell Brown: ‘We’ve Been Caught Flat-Footed’ on Data Scandal je trochu fascinující čtení. Šefka pro partnerství s médií ve Facebooku tam totiž hraje onu započatou hru, že sice všechno pokazili, ale jenom teď. O tom že tento skandál započal a byl poprvé zdokumentován před čtyřmi roky ani slov.

[23.03.18 08:48] Facebook se s Cambridge Analytics (a hlavně Aleksandrem Koganem) tak v oblibě, že “akademikům” předal data o 75 miliardách “přátelských vztahů”. Viz Facebook gave data about 57bn friendships to academic

[23.03.18 13:03] Tak už i akcionáři do toho jdou žalobou. Viz Facebook hit with shareholder lawsuits over data misuse crisis

[24.03.18 13:12] Why Nothing Is Going To Happen To Facebook Or Mark Zuckerberg nepředpokládá, že by se cokoliv s Facebookem či Markem Zuckerbergem stalo (hlavně směrem k lepšímu). Probírají i otázku pokutování, kde docházejí k tomu co už roky víme. Ani miliardové pokuty nevedou v podobných příkladech k zlepšení.

[24.03.18] Dobré čtení je i Zuckerberg built an instant gratification machine — but took his time addressing the trouble it’s caused – hlavně s ohledem na to, že Zuckerbergovi trvalo čtyři dny než se objevil na veřejnosti a začal hasit požár. V době kdy sociální média a Internetu vytvořila prostředí s nutnosti takřka okamžité reakce je to dost zvláštní.

[25.03.18] Velmi dobrý souhrn toho jak Cambridge Analytica (a tisíce dalších) mohli nashromáždit údaje 50 milionů lidí je v The Graph API: Key Points in the Facebook and Cambridge Analytica Debacle.  Po změně API (2014/2015) to už přestalo být tak extrémně jednoduché, ale stále to možné je.

Podrobněji a v dalších souvislostech to můžete najít v Jak se Cambridge Analytica dostala k údajům o 50 milionech lidí? Vlastně velmi snadno, přes Graph API

[26.03.18] Americké FTC začalo vyšetřovat Facebook a jeho přístup k soukromí uživatelů. Viz Facebook’s privacy practices are under investigation, FTC confirms. K čemuž nutno dodat i to, že v roce 2011 už FTC šetřila Facebook a tehdy vše skončilo dohodou a Facebook se zavázal k dodržování určitých pravidel.

[27.03.18] Na Lupa.cz vyšel dlouhý vysvětlující souhrn v Cambridge Analytica je jen špičkou ledovce. Je tu začátek konce Facebooku? 
2018-03-28 15_35_12-(6) Daniel Dočekal.png

[28.03.18] Facebook slibuje vyřešit skandál se soukromí přidání dalšího menu. Toto se líbí Mark Zuckerberg aneb slibem nezarmoutíš. CO na tom, že tohle už dávno na Facebooku je. Proč to neslibovat znova.

[28.03.18] Data nashromážděná Cambridge Analytica mohla být k ničemu. Je možné, že znamenala i zhoršení cílení. Dost užitečné čtení vracející se k tomu, co už se psalo před třemi roky.

[29.03.18] Facebook omezí cílení inzerce, nebude cílit podle nakupovaných informací. První dost podstatná změna po aféře s Cambridge Analytica. Viz Facebook omezí cílení inzerce, nebude cílit podle nakupovaných informací

[01.04.18] Ač je Apríl, Facebook řadu let v tichosti shromažďoval data z Android zařízení není aprílová zpráva.  Další vývoj o několik dní později najdete v Facebook neukončí sběr informací o tom komu voláte a s kým si píšete SMS

[05.04.18] Po chvíli zdánlivého klidu Facebook přichází (postupně) s řadou zásadních sdělení, které se dala očekávat – Facebook oznámil, že Cambridge Analytica získala údaje až 87 milionů lidi, nikoliv pouze padesáti

[05.04.18] Zuckerberg: Většina dat 2.2 miliardy uživatelů byla nejspíš kompromitována a vlastně to není nic nového, tohle se ví roky.  Týká se toho případně tip Jak omezit, aby mě na Facebooku šlo najít podle telefonu či e-mailu?

ca-country-list

[05.04.18] Facebook zásadně omezí přístup k informacím. Kauza Cambridge Analytica se hodí pro posílení pozice Walled Garden. Jak asi správně tušíte, tyhle změny nic neřeší tam, kde jde o dolování osobních informací z Facebooku.