#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Pozor na útoky na Facebooku! Nikdy neposílejte nikomu kód, který vám přijde přes SMS

Od Rychlofky

Pozor na útoky na Facebooku! Nikdy neposílejte nikomu kód, který vám přijde přes SMS. Pokud to uděláte, přijdete o stovky až tisíce korun. Celé to funguje tak, že zloděj vytvoří kopii účtu někoho z vašich přátel a z tohoto falešného (fake) účtu vám pošle žádost o přátelství. Pokud potvrdíte, bude vám moci psát přes Messenger. První co udělá je, že se vás zeptá na telefonní číslo. To použije k vytvoření platební transakce a požádá vás, abyste mu poslali kód, který vám přišel přes SMS. Pokud tento kód předáte, přijdete o peníze.

Jak se chránit? Na Facebooku si především skryjte seznam přátel. Náhlé žádosti o přátelství velmi pečlivě prověřujte a v žádném případě nedávejte neznámé osobě vaše telefonní číslo.

Zabránit krádeži může i zákaz mobilních plateb (o peníze přijdete na vyúčtování mobilu). Což je jedna za zásadních věcí, kterou byste měli udělat s telefony svých dětí. Mohou se příliš snadno stát obětmi stejného útoku.

Pokud jste mezi těmi jejichž falešný účet byl vytvořen, postupujte podle Co dělat, když někdo vytvořil kopii mého profilu a oslovuje moje přátele na Facebooku?

Pokud jste mezi těmi co přišli o peníze, nahlaste vše na Policii ČR, pravděpodobnost, že najde pachatele je sice mizivá, ale v minulosti se to ale už několikrát podařilo. A poté se pokuste s doklady o nahlášení řešit reklamaci u vašeho mobilního operátora.

Svého operátora každopádně kontaktujte (přes zákaznickou linku), může vám pomoci při blokování mPlateb  a bude dobré, pokud bude o podvodných aktivitách mít informace. Méně počítejte s tím, že by vám snad peníze vrátil zpět, ale celé je to otázka toho, zda se nepodařilo podvodné konající jedince zastavit ještě předtím, než peníze získali. Tady je nutné upozornit, že je to asi tak totéž, jako kdybyste někomu cizímu dali do ruky vaši platební kartu i s PINem a on ji použil – prostě v žádném případě nikomu žádný “kód” došlý v SMS nepředávejte.

Jak takový začátek komunikace se zlodějem vypadá? Mrkněte do AHOJ, DEJ MI SVÉ ČÍSLO? POZOR NA ZLODĚJE, CO VÁS PŘIPRAVÍ O PENÍZE

825-330-pexels-blur-blurry-curly-hair-depth-of-field-404973-photo-404973.jpg