#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Microsoft vypustil opravu pro XP, W8 i WS 2003 aby zabránil zneužívání chyby pro další útoky

Od Rychlofky

Microsoft vypustil opravu pro Windows XP, Windows 8 i Windows Server 2003 aby zabránil zneužívání chyby pro další útoky. To že se objevila i záplata pro Windows XP ukazuje, že dost dobře možná hodně napadených počítačů používalo tento již dlouho nepodporovaný operační systém.

Viz Customer Guidance for WannaCrypt attacks a dobré vědět i to, že Windows Defender už by měl tenhle druh malware/ransomware poznat. Nutné dodat, že v sobotu se stále nevědělo, kde to celé začalo. Podle Fox-it a CrowdStrike byl na počátku nejspíš spam obsahující falešné faktury. Další šíření je už věcí prohledávání všech dostupných sítí na napadnutelné stroje.  Počátek viz Masivní vlna ransomware napadla počítače v desítkách zemí po celém světě a pokud vás zajímá samotný virus, tak viz wannacry vzorek na PayLoad Security.